Skip to content

Maak direct een afpraak:

De kracht van het onderbewustzijn

                                                          De werking van het onderbewustzijn

Het onderbewustzijn kan je zien als een mega biocomputer die iedere seconde enorm veel informatie verwerkt. Alles wat jij via je zintuigen waarneemt wordt hierdoor verwerkt en hetgeen dat voor jou belangrijk is wordt er uit gefilterd en naar je bewustzijn gebracht. Je bent je dus alleen maar bewust van hetgeen dat jouw onderbewustzijn (biocomputer) door de zogenaamde filter laat gaan. Dat is ongeveer 5% van alle informatie die je via je zintuigen tot je krijgt.

Minimal Motivational Quote Instagram Story

Nu kan het zo zijn dat sommige informatie niet volledig of onvoldoende wordt verwerkt. Het gaat hierbij om ervaringen die in meer of mindere mate traumatisch waren. Je kent vast wel het gevoel dat je ervaart als je iets meemaakt dat je niet had verwacht. Je voelt dan een soort freeze gevoel, je verstijft. Alsof je wereld op dat moment even stil staat. Op dat moment kan je systeem de informatie die je tot je krijgt niet volledig verwerken en zet dit dus apart. Als blijkt dat het gevaar wel meevalt, dan verwerkt je systeem het vaak op de daaropvolgende momenten alsnog. Duurt het stressmoment langer of is het heftiger, dan kan het zijn dat de informatie niet of niet volledig wordt verwerkt. Deze informatie zit dan nog in je onderbewustzijn opgeslagen en heeft invloed op je welzijn (zie hieronder het voorbeeld van de telefoon). Deze onverwerkte informatie kan voor negatieve gevoelens zorgen, het bepaalt je denkpatronen en overtuigingen en het beïnvloedt het je gedrag. De manier hoe jij in bepaalde situaties of naar bepaalde mensen reageert heeft zijn oorsprong in je onderbewustzijn. Deze reacties zijn niet altijd even fijn. Je vraagt jezelf daarom ook vaak af waarom je zo reageerde. Bewust wilde je het niet maar het ‘overkwam’ je. Je onderbewustzijn won het van je bewustzijn. Het onderbewustzijn wint het namelijk altijd van het bewustzijn, omdat dit belangrijk is voor je overleving zodat je hiermee de manieren waarop je in een stressvolle situatie kan reageren vergroot.

Voor je welzijn is het echter belangrijk dat je deze onverwerkte informatie die jou negatief beïnvloed op een later moment, als je veilig en/of ontspannen bent, alsnog verwerkt. Maar aangezien de meeste mensen niet hebben geleerd hoe ze dit kunnen verwerken blijft de informatie verscholen opgeborgen in het onderbewustzijn. We zijn ons er dus ook niet van bewust. Deze onverwerkte informatie kan fysieke of mentale verstoring geven. Het kan ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit, slaapproblemen, negatieve gevoelens of angsten ervaart of lichamelijke klachten ontwikkeld. Het kan ook voor een bepaald gedrag zorgen waar jij of je omgeving last van hebt. Of voor verslavingen, irreële gedachten en beperkende overtuigingen. Maar ook vermoeidheid, gedeprimeerd/neerslachtig gevoel, of het gevoel dat je veel meer uit je leven kan halen dan dat je op dit moment doet zijn hier allemaal het gevolg van. Het is dus van groot belang om deze informatie in je onderbewustzijn op te ruimen. Dit is waar Therapie Plus voor staat. Door het uit je onderbewustzijn te halen is het er niet meer, dus hoef je je er ook niet meer mee bezig te houden. Om in computer/telefoon taal te spreken, je haalt de niet werkende/verstorende app van je telefoon. Door dit te doen krijg je meer energie, pak je fysieke en mentale klachten aan, kan je beter omgaan met dagelijkse gebeurtenissen, maak je betere beslissingen en creëer je innerlijke vrede, vrijheid en balans.

          Je kunt jouw totale welzijn vergelijken met een telefoon.

Mensen zijn uiteraard geen telefoons/computers maar de manier waarop ons onderbewuste brein informatie analyseert en verwerkt is wel vergelijkbaar met elkaar. 

De kracht van het onderbewustzijn